2013-04-09 10:12:13• hírek • MTI

Gazdasági fejlesztési régióból közigazgatási régió

A jelenlegi fejlesztési régiók határai mentén alakíthatják ki Romániában az új közigazgatási régiókat - derült ki Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes hétfői nyilatkozatából.

A közigazgatási régiók kialakításáért felelős miniszterelnök-helyettes kijelentette: "el kell ismernem, hogy a jelenlegi gazdasági fejlesztési régiók határainak a megőrzése mellett komoly érvek szólnak. Még nem született végleges döntés, de úgy tűnik, hogy biztos léptekkel haladunk e változat felé" - mondta Dragnea.

A bukaresti kormány az idén új közigazgatási régiókat szeretne létrehozni, megőrizve a jelenlegi megyéket. Az új régiókat közigazgatási hatásköröket kapnak, de még nem lehet tudni, hogy milyen kompetenciákat ruháznak át megyei vagy kormányzati szintről. A kabinet tárcaközi bizottságot állított fel.

Liviu Dragnea szerint a szakértői háttérmunka még nem ért véget, hiszen vannak még szempontok, amelyeket figyelembe kell venni. Mint mondta, jelenleg arról zajlik vita, hogy Bukarest maradjon-e különálló régió, vagy építsék be a körülötte lévő megyékkel egyetlen közös közigazgatási egységbe.

Romániában jelenleg nyolc gazdasági fejlesztési régió működik. A többségében magyarok lakta Hargita és Kovászna, valamint a mintegy felerészben magyarok által lakott Maros megye egy fejlesztési régióba tartozik, ugyanakkor ebben a régióban a magyar lakosság aránya csak körülbelül 30 százalék.

A romániai magyar politikai szervezetek szerint a jelenlegi fejlesztési régiók nem hatékonyak, és ellenzik, hogy ezek mentén alakítsák ki az új közigazgatási régiókat.

Románia fejlesztési régiói

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: